вівторок, 26 вересня 2023 р.

6 практичних порад як зберегти психічне здоров'я

 У стресових ситуаціях наше тіло виробляє гормони стресу, які діють на весь організм токсично. Пригадайте, коли ви нервуєте, переживаєте щось надто емоційне, тоді можете відчувати і проблеми з концентрацією уваги, і пам'яттю, і здатністю щось вирішити цілком усвідомлено. Останнім часом такою стресовою ситуацією для українців  війна. Постійна турбота та хвилювання про близьких створюють у нашому організмі сприятливі умови для вироблення ним шкідливих гормонів. Це з часом може переростати у різноманітні хвороби. Ми повинні навчитись берегти своє як психічне, так і фізичне здоров'я. Отож важливі й дієві поради:

1. Сон. Науковці кажуть, що 4-5 годин глибокого сну і 2-3 години неглибокого потрібні організму щодня. Якщо людина дотримується такого режиму, то кілька місяців вона може жити без якихось відхилень та негараздів зі здоров'ям. Отже, треба старатись, щоби ваш сон був 7-9 годин на добу.

2. Зменшення вживання таких продуктів, як  кава, чорний і зелений чай, адже вони збуджують симпатичну нервову систему, що лише посилює токсичну дію стресу.

3. Режим харчування. В стресових умовах напрочуд важливо слідкувати за харчуванням - воно має бути максимально регулярним. Тому, якщо це можливо, обов'язково забезпечте себе регулярним харчуванням три-чотири рази на день. Харчуватись краще за звичним режимом, тобто - в приблизно один і той самий час, як ви це робили раніше. Справа в тому, що наш організм так налаштований, що швидко звикає до циклічної системи, тому чим більше у нас повторюваних дій, тим менше сил наше тіло витрачає на них і, відповідно, має більше енергії та життєздатності.

4. Тепла їжа. Адже наш організм дуже сильно виснажується, втрачає імунітет і сили, якщо немає теплої їжі. Пояснюється це тим, що наша травна система витрачає багато сил на перетравлення їжі “всухомятку”. Тому, навіть якщо ви харчуєтесь так званим сухпайком і бутербродами, цю їжу обов'язково потрібно споживати з гарячою водою.

5. Під час війни просто необхідний контроль за думками і споживанням інформації, як би це важко не було зробити. Справа в тому, що психіка налаштована так - ми підсвідомо сприймаємо інформацію про небезпеку так, ніби це відбувається з нами, і починаємо переживати стрес. Наше тіло буквалько каже нам “тікай, біжи, борись”, задля чого починає виробляти гормони стресу. А ось при тривалому перенасиченні негативною інформацією в нашому тілі цих гормонів стає так багато, що організм починає руйнуватись.

Тому, будь-ласка, обмежте цілодобове читання і обговорення новин про війну, перегляди пабліків з шокуючою інформацією.

6. Емоційний контроль. По-перше, потрібно звернути увагу, які саме емоції і як часто ви переживаєте. Адже при деяких ознаках вам просто необхідно буде звернутись до спеціаліста, щоби не отримати значущі небезпечні розладі на кшталт ПТСР або психічних захворювань. По-друге,важливо обмежити підживлення своїх негативних емоцій, тобто, наприклад, якщо ви переживаєте неймовірну паніку або розпач, коли читаєте новини про війну, просто життєво необхідно припинити читати їх часто.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дякую! Ваша думка важлива.

Техніки самодопомоги